خورش اناربیج گیلانی یا انار آویج غذای محلی شمالی (سبزی فسنجان) یکی از خورشت های فوق العاده گیلانی می باشد این خورش اناربیج فوق العاده از نظر ظاهری بسیار شبیه به فسنجان می باشد،به همین دلیل به آن سبزی فسنجان نیز گفته می شود. یکی از پرطرفدارترین غذای شمالی همین خورشت انار بیج می باشد سازمان جهانی یونسکو، گیلان را به عنوان پایتخت غذایی دنیا به ثبت رسانده است.
اناربیج یا انار آویج یکی از خورشت های خوشمزه شمالی است که در تهیه آن از گردو، رب انار، آب انار و سبزی محلی استفاده میشود. ظاهر و مواد خورشت اناربیج شباهت زیادی به فسنجان دارد و تفاوت اصلی آن استفاده از سبزی در اناربیج است که طعم خیلی خوب و رنگ زیبایی به خورشت اضافه میکند. به همین خاطر است که به آن خورش سبزی فسنجان هم گفته میشود.
در اینجا برای تهیه اناربیج غذای محلی شمالی به جای سبزی محلی از مخلوط تره ،جعفری، گشنیز و نعنا استفاده شده است. اما اگر به سبزی محلی دسترسی دارید میتوانید ۵۰ گرم خالواش و یک قاشق چوچاق هم اضافه کنید. آب انار موجود در خورش را میتوانید به روشی که قبلا برای گرفتن آب انار گفته شد، خودتان در منزل تهیه کنید. مثل خورشت فسنجان با گوشت، اناربیج را هم میتوان به جای مرغ با گوشت قلقلی تهیه کرد. خورشت اناربیج به ویژه برای شب یلدا هم مناسبت دارد و میتوانید برای مهمانی شب یلدا آن را با دانه های انار به شکل دلخواه تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه اناربیج غذای محلی شمالی
گوشت چرخکرده ۳۰۰ گرم
گردو آسیابشده نصف پیمانه
رب انار ۲ ق غذاخوری
رب آلوچه ۱ ق مرباخوری
پیاز ۱ عدد
سبزی (تره، جعفری، نعناع، گشنیز،خالواش و چوچاق) ۱ پیمانه
چوچاق برای داخل کوفته (اختیاری) ۱ ق غذاخوری
نمک، فلفل، گلپر به میزان لازم
طرز پخت خورش اناربیج گیلانی
برای تهیه خورش انار بیج گیلانی، سبزیها را خرد کرده و با مقداری روغن سرخ کنید و کنار بگذارید.
سپس ۲ قاشق روغن را داخل قابلمه بریزید و پیازها را به آن اضافه کنید.
مواد را تفت دهید تا طلایی شوند.
حالا گردو آسیابشده را به آن اضافه کنید و تفت دهید. گردو رو که خیلی ریز آسیاب کردیم رو با کمی آب مخلوط کرده و به آب انار (آبغوره) اضافه میکنیم.
حدود ۴-۵ لیوان آب به آنها اضافه کنید.
برای مدت ۲ الی ۳ ساعت میذاریم تا گردو بپزه و به روغن بیوفته و تو این مدت چند بار بهش کمی آب سرد اضافه میکنیم تا حسابی روغن پس بده.
مقداری رب انار (طرز تهیه رب انار)، رب آلوچه، نمک، فلفل و گلپر را هم به آن اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
آب خورش که جوش آمد، حرارت را ملایم کرده و اجازه دهید خورش به روغن بیفتد یا به اصطلاح جا بیفتد. توصیه میشود از شعله پخشکن استفاده کنید و حرارت را خیلی کم کنید. (به این ترتیب لازم نیست چند بار به خورش آب اضافه کنید.)
بعد از نیم ساعت و وقتی گردو پخت، سبزیهای سرخشده را به مواد قبلی اضافه کنید.
۲۰۰ گرم از سبزی خورد شده رو با کمی روغن خوب سرخ کرده اما دقت میکنیم که تلخ نشه. ۵۰ گرم مابقی سبزی رو برای گوشت های قلقلی نگه میداریم.
حالا سبزی سرخ شده رو به خورشت اضافه کرده و میذاریم تا برای ۱ ساعت با خورشت بپزه و جا بیوفته.
پیاز رو رنده کرده و آبش رو کاملا گرفته و با گوشت چرخ کرده، مابقی سبزی، نمک و فلفل خوب ورز داده و بعد به اندازه یک گردو برداشته و با دست گردشون میکنیم.
گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده، نمک، فلفل و زردچوبه را با هم مخلوط کنید و ورز دهید و از مخلوط گوشت به اندازه گردو بردارید و در دست گرد کنید.
میتوانید برای وسط قلقلیها از چوچاق استفاده کنید که این مورد کاملا سلیقهای است.
گوشت های قلقلی رو با کمی روغن در ماهیتابه تفت میدیم تا خوشون رو بگیرن تا وقتی در خورشت اناربیج گیلانی ریختیمشون وا نرن و شکلشون رو حفظ کنن..
خورش اناربیج گیلانی را زیاد هم نزنید زیرا کوفته قلقلیها متلاشی میشوند.
حالا رب انار رو کم کم به خورشت اضافه میکنیم تا به رنگ و طعم دلخواه برسیم. در نهایت گلپر رو هم اضافه میکنیم. البته باید توجه داشته باشیم که خورشت بعد از جا افتادن کامل کمی تیره تر هم میشه پس رب انارو بیش از حد نریزیم.
خورش اناربیج غذای محلی شمالی رو تست کنین و در صورتی که نمک یا ترشیش کم بود بهش نمک و آب انار (آبغوره) اضافه کنین و در نهایت بذارین تا خورشتتون کاملا جا بیوفته، تیره بشه و قوام بیاد.
بعد از حدود نیم ساعت، خورش انار بیج شمالی شما آماده شده و کاملا به روغن افتاده است. خورش را داخل ظرف سرو کشیده و همراه پلو سرو کنید. نوش جان.