نخستین جشنواره ماهی های خوشمزه در لنگرود توسط مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی و همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان و شهرداری و شورای اسلامی شهر چاف و چمخاله در مرکز تحقیقاتی چمخاله برگزار شد.
سخنرانی علمی، کارگاه آشپزی همراه با اعطای گواهی، نمایشگاه محصولات غذایی دریایی به همراه مسابقه محور برنامههای این جشنواره بود که سامان گلریز داور بینالمللی آشپزی نیز بهعنوان داور در این جشنواره حضور داشت.
از بین ۳۲ شرکت و رستورانهایی ازسراسر استان که غذاهای دریایی تولید میکنند به بهترین دستپخت غذایی، دریایی و بومی با انتخاب هیئتداوران گواهینامه بینالمللی اعطا شد.
ماهی یکی از نعمات و خوراکیهایی است که به حفظ سلامت قلب و جلوگیری از بیماری قلبی کمک میکند و دانشمندان غذاهای دریایی را بهعنوان منابع عالی و کمچربی از پروتئین و سرشار از اسید چرب امگا ۳ معرفی کردهاند.
با توجه به ساحلی بودن گیلان و صیادی مردم این استان شاید بتوان گفت که قوت غالب مردم در برخی فصول ماهی است که بر روی سفرهها است و بانوان نیز با سیفی جاتی که با دست خود کاشت میکنند در زمان پخت ماهی، سبزی جات معطر را به ماهی اضافه میکنند که محصول آمادهشده کاری اشتراکی از یک خانواده است.
ماهی جدای اینکه خود یک غذای سرشار از فسفر است، سبزیها معطر نیز میزان خوشمزگی آن را اضافه میکند که البته این هنر یک بانوی آشپز شمالی است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی میگوید که صیادی از شغلهای مردم ساکن در حاشیه دریا است که از طریق آن امرار معاش میکنند.
مهرداد لاهوتی غذاهای دریایی را یکی از غذاهای سالم و مقوی برای مصرف غذایی سالم میداند و معتقد است که اگر به مقوله صیادی بهخوبی پرداخته شود علاوه بر صیادی شغلهای دیگری نیز در کنار صیادی ایجاد میشود.
محققین میگویند که امگا ۳ در مقابل سرطان و بیماری قند نیز از بدن محافظت کرده و پیشرفت آلزایمر را در مراحل اولیه کند میکند که مصرف ماهی برای کودکان و زنان بسیار سفارش شده است.
ماهی و سایر فرآوردههای دریایی از بهترین مواد غذایی محسوب میشوند که پایین آمدن کلسترول خون و محافظت قلب و جداره عروق، جلوگیری از سکتههای قلبی، تقویت مغز و چشم در کودکان و نوزادان، کاهش احتمال ابتلا به مرض قند ازجمله فواید مصرف ماهی و غذاهای دریایی است که محققان جلوگیری از افسردگی و ضعف سیستم ایمنی بدن را نیز از دیگر فواید آن میدانند.
مدیرکل شیلات گیلان نیز گیلان را از استانهای پیشرو در امر آبزیپروری دانست که مجموع تولیدات حوزه آبزیپروری در استان معادل ۵۰ هزار تن است.
صمد درویشی میگوید تعدد مناطق روستایی در گیلان یکی از نقاط قوت این استان نسبت به دیگر استانها است که میتوان در راستای توسعه مشاغل خرد در زمینه تولید ماهیان سردابی و گرمابی و ماهیان خاویاری اقدام کرد.
وی گفته ۳۰۰ واحد تولید فعالیتهای خرد آبزیپروری در استان فعالیت میکند که حاصل کار این واحدها، تولید حدود ۶۰۰ تن است.
متوسط میزان مصرف سرانه آبزیان در کشور حدود ۱۲ کیلوگرم و معدل جهانی آن حدود ۲۱ کیلوگرم است این در حالی است که میزان سرانه مصرف در گیلان حدود ۱۶ کیلوگرم و بالاتر از معدل کشوری است.
برگزاری چنین جشنوارههایی کمک میکند که مردم با شیوه پخت غذاهای دریایی، عرضه و فواید آن آشنا شده که اینیکی از راههای افزایش سرانه مصرف مردم است.