صفحه اصلی / خانه / پرونده / خیابان علم الهدی رشت؛ خیابانی برای تمام فصول
شرکت فیلم سازی سیکا فیلم

خیابان علم الهدی رشت؛ خیابانی برای تمام فصول

خیابان علم‌ الهدی یکی از  خیابان‌های رشت است که در حافظه تاریخی مردم این شهر، خوش نشسته است.

در رشت، خیابان‌های زیادی وجود دارد که برای قدیمی‌­ها، حسی نوستالوژیک دارد. خیابان‌هایی که برای خیلی‌ها بوی جوانی و شور می‌دهد. بوی باران‌های بی­امان و سقف‌های پوشیده از سفال و خاطرات دور و دراز.

علم الهدی همان خیابانی است که اکبر رادی نمایشنامه‌ نویس معاصر ایران از آن مستقیم یا غیرمستقیم در نمایشنامه‌هایش می‌گوید. همان خیابانی است که وقتی نیما یوشیج به رشت آمد با شاعران و فرهیختگان این شهر در آن قدم زد، شعر خواند و شعر شنید.

خیابانی که شاهد قدم‌های کسانی بود که می‌رفتند تا در اولین کتابخانه‌ ملی ایران در این خیابان، کتاب بخوانند و لحظاتی را با عطر کاغذ و کتاب و مجله بگذرانند.

تاریخچه­ خیابان علم الهدی از دیروز تا حال

این خیابان جزء اولین خیابان‌های عریض رشت است که در سال ۱۳۱۰ خورشیدی احداث شد. کم ­کم در طرفین آن مغازه‌ها شکل گرفتند و قسمتی از مرکزیت شهر به سمت این خیابان سوق داده شد.

این خیابان، قدیمی‌­ترین و اصلی‌­ترین میادین شهر یعنی شهرداری و سبزه میدان رشت را به هم متصل می‌کند. قدیمی­‌های رشت نام این خیابان را به شانزلیزه می‌­شناسند.

از اواخر مرداد ماه ۱۳۹۱ پیاده ­راه سازی این خیابان شروع و در اواخر اسفند ماه همان سال نیز افتتاح شد. این پیاده راه در ضلع غربی خیابان شهرداری قرار دارد.

دیدنی­‌های پیاده ­راه علم الهدی

اگه به رشت آمدید حتما زمانی را برای قدم زدن در سنگفرش این خیابان زیبا در نظر بگیرید. ردیف چراغ‌های بلند، صندلی‌هایی برای درنگ و استراحت، حوضچه­‌های سنگی، نمادهای بومی این خطه مثل قایق چوبی و شالیزار کوچک و خلاصه حس و حال این خیابان در چهار فصل سال بی‌­شک چشمان شما را خیره می­‌کند.

سیاه مشقِ ابیاتی از شعرِ آشنای «باز باران» گلچین گیلانی به صورت پراکنده بر روی مکعب‌هایی توپر یا توخالی، از جذابیت‌های بصری این خیابان است. مکعب را در فضای این پیاده ­راه چندین بار می‌­بینیم. مکعب که ساختار حجمی قدرتمند و مدرنی در هنر معاصر به شمار می‌­رود، در کنار نمادهای سنتی به تلفیق سنت و مدرنیته در این خیابان کمک فراوانی کرده است.

مجسمه‌­های برنزی این خیابان بسیار زیبا و هوشمندانه طراحی شده‌­اند. آن­ها فاقد جنسیت و جزئیات هستند و حالاتی از کار و زندگی روزمره‌‌ ‌افراد را با نگاهی هنرمندانه ترسیم کرده‌اند. انسان متفکر، رو‌به آسمان، چتر به دست، شالیکار، چانچو (زنبیل) به دوش. همه­ این مجسمه‌­ها سوژه‌­های جالبی برای عکاسی هستند.

ماشین‌های برقی این خیابان نیز برای انتقال مسافران از سبزه ­میدان رشت تا شهرداری در طول این خیابان هر روزه به صورت رایگان در دسترس است.

اولین کتابخانه­ ملی ایران در خیابان علم الهدی

ایده­ تاسیس اولین کتابخانه ملی ایران در سال ۱۳۰۶خورشیدی توسط محمد علی تربیت، رییس اداره فرهنگ گیلان، در زمین اهدایی شهرداری رشت مطرح شد و در ۱۹ مهر ۱۳۱۳ همزمان با جشن هزاره­ فردوسی، این کتابخانه شروع به کار کرد. کتابخانه­ ملی رشت در ورودی خیابان علم ‌الهدی، جنب ساختمان شهرداری رشت قرار دارد. روبروی در ورودی کتابخانه،  به مجسمه­ چوبی زیبایی به شکل کتاب­‌های چیده شده بر روی هم برمی­‌خوریم که گویی ما را به کتابخانه دعوت می­‌کند.

نمای خارجی ساختمان در قسمت ﻃﺎقﻫﺎ، در ﺑﯿﻦ ﭘﻨﺠﺮهﻫﺎ ﺑﺎ ﮐﺎﺷﯽﻫﺎی ﻫﻔﺖ رنگ  و ﺷﻤﺴﻪﻫﺎی ایرانی چشم هر گردشگری را به خود جلب می‌کند.

کنار کتابخانه­ ملی، یکی از قدیمی­ترین ناشران و کتابفروشی‌­های این شهر قرار دارد. کتابفروشی طاعتی که همیشه مشتاقان کتاب، پشت ویترین مغازه‌­اش صف کشیده‌­اند و تلاش می­‌کنند هیچ کتابی را از چشم‌­شان دور نماند.

خرید، گردش و تماشا در خیابان علم الهدی

این خیابان برای علاقمندان به خرید و پاساژ­گردی نیز گزینه­ مناسبی است. سه پاساژ نور، پاسارگاد و فاتحی و همچنین در طرفین خیابان، شاهد بوتیک‌های رنگارنگی از کیف و کفش، شال و روسری، البسه، زیورآلات، ساعت و مانند آن هستیم.

غروب‌­ها این پیاده ­راه حال و هوای دیگری دارد و مملو از کسانی است که برای قدم زدن، حال و هوا عوض کردن و خرید ازخانه بیرون زده‌­اند. غروب‌­ها دو طرف خیابان علم الهدی پر از دست ­فروش‌­هایی است که اجناس متنوعی از گل و گیاه، کفش و کیف، اسباب بازی و صنایع دستی را برای فروش عرضه می­‌کنند.

وجود المان­ها و جذابیت‌­های بصری مدرن و سنتی در کنار هم، مراکز خرید، کتابخانه­ ملی، دو سینمای بزرگ (میرزاکوچک و سپیدرود) و همچنین مکانی برای قرار گذاشتن، نشستن و قدم زدن و از همه مهم­تر حال و هوای پرشور این پیاده ­راه، آن را به مکانی جذاب برای خیابانگردی در تمام فصل­‌های سال تبدیل کرده است.

عکس‌ها: فرزاد فخرایی
نابرو

درباره الهام کیانپور

کارشناس ارشد ایران شناسی پژوهشگر، شاعر و روزنامه‌نگار مجموعه شعر منتشر شده: قاصدک ها پیامبران من اند (١٣٨٨) لینک کانال در تلگرام: Tlgrm.me/farhangmardom

این مطالب را نیز ببینید!

بناهای تاریخی رشت؛ راویان خاطرات صدساله شهر باران

بناهای تاریخی شهر رشت میراث دار تمدن مردم این شهر از گذشته تا به امروز است.

گشتی در سبزه میدان

سبزه میدان رشت نام یکی از قدیمی ترین میدان های شهر رشت است که در نزدیکی میدان شهرداری قرار دارد. میدانی بزرگ به شکل مستطیل که شامل فضای سبز،کتابخانه عمومی و چندین تندیس از مشاهیر گیلان است. این میدان بزرگ در گذشته سبزه زاری شامل استخر و گورستان بود که در دوره ناصرالدین شاه توسط نصرالسلطنه بازسازی و به گردشگاه عمومی تبدیل شد.سبزه میدان که سالهاست محل تجمع بازنشستگان و سالمندان رشتی می باشد در سال ۱۳۹۰ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شرکت فیلم سازی سیکا فیلم